Antwerpen weigert Gents vonnis te erkennen, boerkiniverbod blijft van kracht: “Dit gaat niet om hygiëne, wel om onderdrukking”

Nadat een Gentse rechtbank het boerkiniverbod in zwembaden naar de prullenmand verwees wordt vooral vanuit rechtse politieke hoek gepikeerd gereageerd. Antwerpen zal het vonnis naast zich neerleggen, het boerkiniverbod blijft van kracht, aldus schepen Fons Duchateau (N-VA). Volgens Theo Francken horen boerkini’s “niet thuis in onze zwembaden”. Groen vermoedt dat N-VA de hetze gebruikt als bliksemafleider voor het begrotingstekort. Gelijkekansencentrum Unia is tevreden en hoopt dat de uitspraak een precedent is.
Het gemeentelijk zwembadcomplex Ter Wallen in Merelbeke en het stedelijk zwembad Van Eyck in Gent mogen moslima’s niet langer ver­bieden een boerkini te dragen. Een boerkiniverbod om “hygiënische of veiligheidsredenen” is niet gerechtvaardigd, oordeelde een Gentse rechtbank in twee vonnissen. Als motivatie haalde de rechtbank aan dat de overheid zelf het wetenschappelijk bewijs heeft ­geleverd dat zich op beide vlakken geen enkel probleem stelt.
LEES OOK. Gentse zwembaden mogen boerkini niet verbieden
Door het vonnis mogen het gemeentelijk zwembadcomplex Ter Wallen in Merelbeke en het stedelijk zwembad Van Eyck in Gent moslima’s niet langer ver­bieden om een boerkini te dragen. Ze moeten hun reglement meteen aanpassen, ongeachte of er de komende dagen hoger beroep aangetekend wordt. De moslima’s die de zaak voor de rechter brachten, hebben recht op een morele schadevergoeding.
N-VA: “Weg ermee”
De staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken laat via Twitter verstaan zich niet te vinden in het vonnis. “Boerkini’s horen niet thuis in onze zwembaden, weg ermee”, klinkt het. “Hoeveel moslima’s vragen hier eigenlijk om?”
Voor de verzamelde N-VA is de boerkini een gevoelig thema. Nadia Sminate, voorzitster van de commissie Radicalisering van het Vlaams Parlement, pleitte in het verleden zelfs voor een algemeen boerkiniverbod. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir vindt de boerkini “een doelbewuste provocatie tegen de gelijkheidsgedachte”.
Antwerpen weigert vonnis te erkennen
De Antwerpse N-VA is alvast niet van plan iets te veranderen aan het reglement in de zwembaden, ook al loopt er ook in die stad een rechtszaak. “We gaan op onze beurt het gevecht aan voor de rechtbank en dringen desnoods aan op bijkomend wetgevend werk”, zegt schepen Fons Duchateau (N-VA). “En dat doen we niet op basis van hygiëne of veiligheid. Want in één zaak wil ik de moslimactivistes volgen: dat zijn niet de redenen waarom we de boerkini moeten bestrijden. Wel omdat we dit vanuit onze maatschappelijke normen en waarden niet willen.”
“Het ergste wat ons kan overkomen is dat een symbool van onderdrukking standaard wordt in onze zwembaden, dit gaat niet om een kledingstuk”, schrijft Duchateau nog op Facebook. “Het gaat om mensen die lak hebben aan gelijkheid en discriminatie van de vrouw zo vanzelfsprekend vinden, dat ze iedere vorm van emancipatie een bedreiging vinden van hun vrijheid.”
Blijft het boerkini verbod van kracht in Antwerpen? “Absoluut”, schrijft schepen Duchateau nog op Twitter.
“Het boerkiniverbod blijft in Antwerpen onverminderd van kracht”, verduidelijkt de woordvoerder van de schepen nog, “Dit zijn symbooldossiers en de twee vonnissen hebben enkel betrekking tot de twee zwembaden in Gent en Merelbeke. In Antwerpen hebben we ook een proces lopen en wat vaststaat is dat wij onze argumentatie anders gaan voeren. Onze focus zal liggen op vrouwenrechten, die ondergeschikt zijn aan godsdienstvrijheid en niet louter op de hygiëne-argumenten”, aldus Michael Lescroar.
Unia tevreden
Gelijkkansencentrum Unia hoopt dat de uitspraak een precedent is. “Het vonnis strookt met de juridische analyse die wij vorig jaar maakten op vraag van enkele steden en gemeenten”, zegt Els Keytsman van Unia. De organisatie kwam vorig jaar tot de conclusie dat een algemeen verbod op lichaamsbedekkende badkleding een duidelijke vorm van discriminatie vormt. Het verbod kan volgens Unia zowel moslimvrouwen benadelen die de kleding dragen omwille van hun geloofsovertuiging als personen die dat doen om andere redenen, zoals gezondheid, fysieke eigenschappen of een handicap.
“Mensen moeten de vrijheid hebben om te dragen wat ze willen, ook in een zwembad”, zegt Keytsman vrijdag. Als er sprake zou zijn van druk op jonge vrouwen om de boerkini te dragen, is het aan de lokale overheden om dat tegen te gaan, vindt ze.
Groen: “En wat met de begroting?”
Groen vermoedt dat N-VA de discussie wil gebruiken om de aandacht af te leiden van het federale begrotingstekort. “Hoeveel keer past de N-VA deze truc nu al toe?”, vraagt Brussels parlementslid Bruno De Lille op Twitter. “Spreken we af dat we er deze keer niet intrappen?”
Jean Marie Dedecker: “Gevangenissen van textiel”
Ook Jean Marie Dedecker maakt zich druk om het Gentse vonnis. In een tweet noemt hij Burkini’s “gevangenissen van textiel”. Hij verwijt de rechter in de vonnissen “wereldvreemd” te zijn en dat verdrinken “in het bad van de multicultuur”.
Vlaams Belang: “Fifa wil sexy vrouwen bannen en boerkini’s mogen opnieuw”
Niet verwonderlijk maken de kopstukken van Vlaams Belang zich danig druk op Twitter. “Wereld op zijn kop: terwijl Fifa beelden van sexy vrouwen wil bannen in voetbalstadions mag de boerkini opnieuw in onze zwembaden”, aldus Filip Dewinter in een tweet. Ook zijn voorzitter maakt zich druk in een videoboodschap op twitter. “In tijden waar in Iran vrouwen massaal hun hoofddoek afwerpen, oordelen in Vlaanderen wereldvreemde rechters dat de boerkini gewoon moet kunnen in onze zwembaden”, aldus nog Tom Van Grieken.
link