Tweehonderd ratten in de tuin: dat vraagt om een petitie

Vilvoorde - De inwoners van de Hooigaardestraat in Vilvoorde zitten met een rattenplaag. Een van de buren ving intussen al 200 ratten. Buurtbewoonster Claire Nardon startte een petitie om het stadsbestuur wakker te schudden.
Begin deze maand meldde Johan Gielen uit de Kluitingstraat in Vilvoorde dat hij steeds vaker last heeft van ratten in de tuin. De man plaatste enkele vallen en ving meteen vier knaagdieren.
Zijn verhaal in onze krant maakte meteen heel wat los bij bewoners uit omliggende straten. Onder meer Claire Nardon herkende het rattenprobleem en informeerde bij haar buren naar gelijkaardige klachten. Die waren er en dus startte Claire met een petitie. “Meer dan 20 bewoners onderschreven het probleem reeds”, zegt Claire.
Ratten in de tuin
“Het verhaal van Johan Gielen kwam erg herkenbaar over”, zegt Claire.
“De voorbije maanden zag ik geregeld ratten in onze tuin lopen. Dat is uiterst onaangenaam en onhygiĆ«nisch. Laatst kwam onze hond zelfs met een rat binnen die hij had gevangen. Wat als onze hond gebeten wordt? Ik mag er niet aan denken. Bij de buren registreerde ik veel gelijkaardige klachten.”
“Ik begrijp dat de stad geen rattengif meer uitdeelt aan gezinnen met een paar ratten, maar dit probleem is vele malen groter. Ik ben een petitie gestart om duidelijk te maken dat we met een plaag zitten en dat maatregelen nodig zijn. Je kan toch niet verwachten dat elke buur zijn eigen huis beschermt om de plaag in te dijken?”
De familie Van Doren-Van Geel bezorgde Claire Nardon een straffe getuigenis. Over een periode van ruim anderhalf jaar ving de familie al meer dan 200 ratten.
Blaffende honden
“Wij wonen in een uithoek van de straat, dichtbij het natuurgebied”, zegt Carina van Doren.
“De voorbije jaren zagen we wel eens een rat door de tuin rennen. Maar daar stelden we ons, gezien de ligging van onze woning, weinig vragen bij. De voorbije twee jaar werd het probleem veel groter. Mijn man is vallen beginnen uitzetten en ving zo al meer dan 200 beesten. Intussen komen ze al tot op het terras. Bovendien houden we hier negen honden. Die beginnen allemaal te blaffen als de ratten voorbij lopen. Ik ben blij dat er iemand initiatief neemt, want er is een grote nood aan een oplossing.”
Het stadsbestuur van Vilvoorde is intussen op de hoogte van het probleem. “We gaan onderzoeken waar de ratten vandaan komen en stellen dan een plan van aanpak op”, zegt schepen van Wijkzorg Katrien Vaes. “Ik begrijp maar al te goed dat het uiterst onaangenaam is voor de bewoners om ratten in de tuin te zien lopen. We gaan op zoek naar een oplossing.”
link